Haluan haastaa nuoret mukaan ehkäisemään syrjäytymistä!

Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Suomi on pieni maa ja meitä suomalaisia on vähän. Silti me kohdistamme huomiomme aina siihen, mitä se naapuri teki väärin sen sijaan, että voisimme pitää yhtä muiden suomalaisten kanssa. Jatkuva ihmisten kategorisointi ei johda muuhun, kun kyynärpäätaklauksiin. Nämä asennevammat johtavat monesti myös siihen, että ”kuppikuntaudumme” ja luokittelemme kanssatovereitamme entistä enemmän. Tätä samaa ilmiötä on havaittavissa erityisen paljon politiikassa, mutta myös nuorten keskuudessa.

Meillä on Suomessa reilut 60 000 syrjäytynyttä nuorta. Se on 60 000 liikaa, kun lukumäärä voisi olla lähempänä nollaa. Syrjäytyneeksi katsotaan määritelmän mukaan ne henkilöt, ketkä ovat jääneet kaiken aktiivisen toiminnan ulkopuolelle yhteiskunnassa. 

Syrjäytymisen taustat ovat usein monitasoisia. Usein taustalla on henkilön alhainen koulutustaso, ongelmat kotona ja perheen parissa, taloudelliset haasteet sekä terveydelliset ongelmat. Usein syrjäytyneellä näitä niin sanottuja riskitekijöitä on taustalla useampi, kun vain yksi.

Syrjäytyminen tapahtuu monien vuosien saatossa. Monissa tutkimuksissa on selvinnyt, että mikäli siihen pystytään puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa kouluikää, niin sen ehkäiseminen on huomattavasti helpompaa. Nuorilla aikuisilla syrjäytymisen ehkäisemiseen vaikuttaa usein työnsaanti. Määräaikaisilla työsopimuksilla ollaankin helpotettu nuorien työllistymistä ja tätä kautta myös syrjäytymistä on pystytty myös jossain määrin vähentämään. Silti määrät ovat edelleen aivan liian suuria.

Meillä on Suomessa monia keinoja, jolla voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä katkaista syrjäytymiskehitystä. Helpottamalla työnsaantia, parantamalla harrastemahdollisuuksia sekä puuttumalla jo varhaisessa vaiheessa tilanteisiin, autetaan viemään asioita oikeaan suuntaan. Myös teknologialla on jatkossa iso merkitys syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Nämä kaikki ovat tärkeitä toimenpiteitä. Silti se asenneympäristö on mielestäni yksi tärkeimmistä lasten ja nuorten kehityksen kannalta. Mikään ei ole ikävämpää, kun tuntea olevansa turha tai tarpeeton tai joku, joka ei kuulu joukkoon. Siihen täytyy saada muutos.

Tämän takia haluankin haastaa erityisesti kaikki nuoret mukaan ehkäisemään syrjäytymistä. Pitäkää huolta kouluissa ja harrastuksissa myös niistä, ketkä eivät ole niitä koulujen kuninkaita tai kuningattaria. Olkaa meitä vanhempia viisaampia ja pelatkaa samaan maaliin. Teitä tarvitaan mukaan tässä tärkeässä työssä.

(Allianssin nuorisovaaleissa sain toiseksi eniten ääniä Liike Nytin listoilta Uudellamaalla. Kiitos luottamuksesta, nuoret!)