MELKEIN PUOLET ELÄINSUOJELURIKOKSIIN SYYLLISTYNEISTÄ SAA EDELLEEN PITÄÄ ELÄIMIÄ

Suomessa eläinsuojelurikoksien tuomioita on kovennettu, mutta edelleen lähes puolet eläinsuojelurikoksiin syyllistyneistä saa pitää eläimiä. On ollut myös tapauksia, jossa maatalousyrittäjänä toimiva on jätetty tuomiotta, jotta kyseinen yrittäjä ei menettäisi maataloustukia. Tämä on mielestäni aivan käsittämätön yhtälö.

Iltalehti uutisoi 9.4 suomalaisen eläinlääkärin syyllistyneen Ranskassa vakavaan eläinsuojelurikokseen, jossa yli 100 hevosta jouduttiin pelastamaan huonon kohtelun seurauksena. Moni hevonen löytyi paikan päältä kuolleena. Myös useita koiria oli menehtynyt.

Sama eläinlääkäri tuomittiin Suomessa 2014 eläinsuojelurikoksesta. Tuolloin eläinlääkäriä syytettiin useista laiminlyönneistä, josta hän joutui lopulta maksamaan vain 600 euroa sakkoa valittaessaan asiasta hoviin. Tuolloin hovi päätti, että eläintenpitokielto olisi kyseisen henkilön kohdalla kohtuutonta huomioiden eläinlääkärin toimen harjoittamisen. Kyseistä eläinlääkäriä epäiltiin tällöin myös 2013 tapahtuneesta eläinsuojelurikoksesta. Tuossakin tapauksessa oli kyseessä useampi kaltoin kohdeltu hevonen ja koira.

Eläinsuojeluviranomaiset ovat pitäneet seurannassaan eläinlääkäriä vuodesta 2004 saakka, mutta silti tällaista pääsee tapahtumaan ja rikoksista selvitään sakkorangaistuksilla. Vaikka eläinsuojelurikoksista nykyään saa kovempia tuomioita, niin silti tässä on merkittävä epäkohta siinä, että tuomitut saavat edelleen pitää eläimiä ja ettei näihin vakaviin tapauksiin puututa kovemmalla kädellä. Yhdenkään eläimen ei tulisi kärsiä tällaisesta kohtelusta, mitä nämä eläimet ovat joutuneet kärsimään. Se on meidän ihmisten vastuu pitää huolta siitä, että eläinsuojelurikoksistakin tuomiot ovat sen verran kovat, ettei näitä vastaavia enää pääse tapahtumaan.